Magyarország

Célok

A SEiSMiC (Societal Engagement in Science, Mutual learning in Cities) az Európai Unió (FP7) által finanszírozott projekt, amely 13 partner részvételével 10 országban valósul meg. A projekt témája a városi környezetet érintő fő problémák, kérdések és megoldások.

A SEiSMiC projekt 10 országban indít el szakmai konzultációt, és hálózatépítést a városi élet társadalmi kihívásaival, és az azokra adott válaszokkal kapcsolatban. A konzultációban társadalmi szervezetek, oktatási intézmények, kutatók, civilek, valamint az üzleti szféra, és döntéshozók is részt vesznek.

A hálózatok munkája sokat segíthet abban, hogy a társadalmi innovációra és városfejlesztési megoldásokra irányuló kutatások közelebb kerüljenek a társadalomhoz. A projekt által létrehozott platform lehetőséget teremt arra, hogy az integrált városfejlesztés mindenki közös ügye legyen. A projekt eredményei közvetlenül járulnak hozzá az EU Közös Programozás Kezdeményezésének munkájához, amely arra irányul, hogy az európai politikákat a valós társadalmi igényeknek megfelelően alakítsák.

 

Közös programozás - Joint Programming Initiatives (JPI)

A közös programozás arra irányul, hogy néhány területen fokozza a tagállamok közfinanszírozású kutatási programjai közötti határokon átnyúló együttműködést, a koordinációt és az integrációt. Célja tehát az, hogy a kutatásra fordított nemzeti költségvetések jobb kiaknázásával segítse Európát a társadalmi kihívások leküzdésében.

A közös programozás előnyöket kínál az érdekeltek számára. Többek között lehetővé teszi, hogy a részt vevő tagállamok együtt adjanak választ a közös kihívásokra, ezenkívül a különböző európai országokban szétszórtan fellelhető tudás és tapasztalatok megosztásának köszönhetően lehetővé teszi az együttműködés fejlesztését, valamint a programok jobb láthatósága révén a programigazgatási költségek csökkentését.

A tíz közös programozási kezdeményezés egyike a Urban Europe JPI azaz Európai Urbanisztika, amely a SEiSMiC projekt fő témája. Az Urban Europe JPI célja, hogy fenntartható, emberi környezetet teremtsen a városokban, melyet kutatással kíván elősegíteni.